Στίβος

Ο Στίβος είναι από τα πιο αγαπητά και ενδιαφέροντα αθλήματα στον χώρο του Παραολυμπιακού κινήματος καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αγωνισμάτων. Από τους πρώτους Παραολυμπιακούς αγώνες το 1960, ο στίβος συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Τα επιμέρους αγωνίσματα είναι τα παρακάτω:
Αγώνες Δρόμου, αγώνες ταχύτητας (100, 200, 400, 4Χ 100 σκυταλοδρομία, 4Χ 400 σκυταλοδρομία), δρόμοι ημι- αντοχής (800, 1.500), δρόμοι αντοχής (5.000, 10.000), μαραθώνιος (εκτός σταδίου).
Αγώνες Αλμάτων, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, άλμα τριπλούν.
Αγώνες Ρίψεων, σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός, κορύνα
Πένταθλο.Οι κατηγορίες που μπορούν να αγωνιστούν στο άθλημα του Στίβου είναι οι παρακάτω: ακρωτηριασμοί, εγκεφαλική παράλυση, les autres, κακώσεις νωτιαίου μυελού, αναπηρίες όρασης.

Οι κατηγορίες για το στίβο είναι δομημένες ακολούθως:
• Οι αθλητικές κατηγορίες 11, 12 και 13 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα αναπηρίας όρασης.
• Οι αθλητικές κατηγορίες 32-38 δίνονται σε αθλητές με εγκεφαλική παράλυση , εγκεφαλική κάκωση ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .
• Οι αθλητικές κατηγορίες 41-46 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού, μυοσκελετικών αναπηριών και γενετικών ανωμαλιών (les autres)
• Οι αθλητικές κατηγορίες 51-58 δίνονται σε αθλητές με κάκωση νωτιαίου μυελού καθώς και αθλητές με ακρωτηριασμούς, μυοσκελετικές αναπηρίες και γενετικές ανωμαλίες (les autres)
• Τα αγωνίσματα του δρόμου χαρακτηρίζονται με το γράμμα T και τα αγωνίσματα πεδιάς με το γράμμα F (ρίψεις και άλματα).

Τυφλοί αθλητές
T11/ F11: Η αναπηρία όρασης ενός αθλητή σε αυτή την κατηγορία κυμαίνεται από καθόλου αντίληψη φωτός έως αντίληψη φωτός αλλά χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το σχήμα ενός χεριού σε κάθε απόσταση ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

T12/ F12: Ο αθλητής μπορεί να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το σχήμα ενός χεριού και να έχει οπτική οξύτητα έως 2/60 και /ή οπτικό πεδίο λιγότερο των 5 βαθμών. (2/60 σημαίνει πως ένα άτομο μπορεί να δει στα 2 μέτρα ότι κάποιος φυσιολογικά βλέπει στα 60 μέτρα).

T13/ F13: Η οπτική οξύτητα του αθλητή ποικίλει ανάμεσα στα 2/60 και τα 6/60 και /ή έχει οπτικό πεδίο περισσότερο από 5 βαθμούς και λιγότερο από 20 βαθμούς.

Αθλητές με Εγκεφαλική Παράλυση. Στις 3 πρώτες κατηγορίες αγωνίζονται σε αναπηρικό αμαξίδιο και στις τελευταίες 4 αγωνίζονται όρθιοι
T32/ F32: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φτωχή λειτουργική δύναμη στα χέρια, πόδια και κορμό αλλά μπορούν να μετακινηθούν μόνοι με το αμαξίδιο. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο.

T33/ F33: Ο αθλητής σε αυτήν την κατηγορία επιδεικνύει κάποιο βαθμό κίνησης κορμού όταν σπρώχνει το καρότσι, ωστόσο η μπροστινή κίνηση είναι περιορισμένη κατά την διάρκεια δυναμικής ώθησης. Κινήσεις ρίψης γίνονται κυρίως από τον βραχίονα. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο ή στην καρέκλα ρίψεων (πατέντα). Έχει καλύτερη λειτουργία χεριού από την προηγούμενη κατηγορία.

T34/ F34: Ο αθλητής επιδεικνύει καλή λειτουργική δύναμη με ελάχιστο περιορισμό ή προβλήματα ελέγχου των χεριών ή του κορμού. Οι αθλητές αγωνίζονται σε αμαξίδιο ή στην καρέκλα ρίψεων (πατέντα).

F35/ T35: Ο αθλητής έχει καλή στατική ισορροπία αλλά παρουσιάζει προβλήματα δυναμικής ισορροπίας. Μια μετατόπιση του κέντρου βάρους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ισορροπίας. Ο αθλητής μπορεί να χρειαστεί βοηθητικό μηχανισμό για να περπατάει αλλά όχι απαραίτητα όταν στέκεται ή ρίχνει. Οι αθλητές μπορεί να έχουν επαρκή λειτουργία των κάτω άκρων ώστε να μπορούν να κάνουν δρόμους, ή να τρέχουν κατά τη διάρκεια της ρίψης.

T36/ F36: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία μπορούν να περπατούν χωρίς βοήθεια ή βοηθητικούς μηχανισμούς. Έχουν περισσότερο πρόβλημα ελέγχου με τα άνω άκρα παρά με τα κάτω και έχουν καλύτερη λειτουργία ποδιού από τους αθλητές της κατηγορίας Τ35. Όλα τα άκρα εμπλέκονται και η δυναμική ισορροπία είναι συνήθως καλύτερη από την στατική. Ο έλεγχος του χεριού, της λαβής και της απελευθέρωσης επηρεάζονται κατά την ρίψη.

Τ37/F37: Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας έχουν σπαστικότητα σε ένα χέρι ή ένα πόδι της ίδιας πλευράς. Έχουν καλή λειτουργική ικανότητα στην πλευρά του σώματος που δεν έχει αναπηρία, καλύτερη ανάπτυξη, καλό έλεγχο βραχίονα και χεριού και ολοκληρωμένη κίνηση. Οι αθλητές προχωρούν χωρίς βοήθεια και συχνά με ένα άκρο. Όταν ο αθλητής τρέχει η δυναμική του ένα άκρου μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς.

T38/F38: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τους αθλητές με την ελάχιστη αναπηρία για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, τραυματισμό κεφαλιού ή εγκεφαλικό. Οι αθλητές έχουν επιδείξει περιορισμό λειτουργικότητας που έχει αντίκτυπο στο άθλημα, κατά τη διάρκεια της εκτίμησης κατά το classification.

Αθλητές με ακρωτηριασμούς και Les Autres Που αγωνίζονται μόνο όρθιοι
Τ42/ F42: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο ή βλάβες ισοδύναμες με έναν ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο.

T44/F44: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο ή βλάβες ισοδύναμες με ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο.

T46/F46: Αθλητές που έχουν μονό ακρωτηριασμό πάνω ή κάτω από τον αγκώνα ή ισοδύναμες βλάβες με μονό ακρωτηριασμό χεριού.

Αθλητές με κάκωση νωτιαίου μυελού και Les Autres που αγωνίζονται μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο
Κατηγορία αγωνιστικού αμαξιδίου Δρόμων

Τ51: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία έχουν αδυναμία στην λειτουργία του ώμου και την ικανότητα να λυγίζουν αλλά όχι και να τεντώνουν την άρθρωση του αγκώνα. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή των ποδιών, κίνηση στα δάχτυλα αλλά μπορούν να λυγίζουν τους καρπούς προς τα πίσω αλλά όχι εμπρός.

Τ52: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν καλό ώμο, αγκώνα και λειτουργία του καρπού αλλά φτωχή έως φυσιολογική κάμψη και έκταση δακτύλων. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή τα πόδια.

Τ53: Οι αθλητές σε αυτή την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων αλλά δεν έχουν λειτουργία σε κοιλιακούς, πόδια, ή στην χαμηλότερη ζώνη της σπονδυλικής στήλης.

Τ54: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία των άνω άκρων και μερική έως φυσιολογική λειτουργία κορμού. Οι αθλητές μπορεί να έχουν στοιχειώδη λειτουργία κάτω άκρων.

Κατηγορία αμαξιδίων – Αγωνίσματα ρίψεων:

F51: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν αδυναμία στην λειτουργία του ώμου και την ικανότητα να λυγίζουν αλλά όχι και να τεντώνουν τον αγκώνα. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία του κορμού ή των ποδιών, κίνηση στα δάκτυλα αλλά μπορούν να λυγίσουν τους καρπούς προς τα πίσω αλλά όχι εμπρός.

F52: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν καλό ώμο, αγκώνα και λειτουργία του καρπού αλλά φτωχή έως φυσιολογική κάμψη και έκταση δακτύλων. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία στον κορμό ή τα πόδια.

F53: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία των άνω άκρων με αδυναμία στο χέρι χωρίς λειτουργία σε κοιλιακούς, πόδια ή εκτείνοντες μύες του κορμού.

F54: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων αλλά δεν έχουν λειτουργία κοιλιακών ή εκτεινόντων μυών του κορμού.

F55: Οι αθλητές σε αυτήν την κατηγορία έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και μπορεί να έχουν μερική έως φυσιολογική λειτουργία κορμού. Οι αθλητές δεν έχουν λειτουργία ποδιών.

F56: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία κορμού και χεριών και μερική λειτουργία ποδιών. Οι αθλητές μπορεί να έχουν ψηλό διπλό ακρωτηριασμό κάτω άκρων.

F57: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και κορμού καθώς και αυξημένη λειτουργία ποδιών συγκριτικά με τους αθλητές της κατηγορίας F56. Οι αθλητές μπορεί να έχουν διπλό ψηλό ακρωτηριασμό άνω άκρων.

F58: Οι αθλητές έχουν φυσιολογική λειτουργία άνω άκρων και κορμού. Οι αθλητές που έχουν διπλό χαμηλό ακρωτηριασμό (κάτω από το γόνατο) ή μονό ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο αγωνίζονται σε αυτήν την κατηγορία.

A- A A+

Τελευταία Νέα

  • ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΜΕΑ 2017

    ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΜΕΑ 2017

    Στις 1 & 2 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ

  • ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΙΓΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.

    ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΙΓΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.

    Στις 3 & 4 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, η 11η Ανοιχτή Διεθνή Κ

Δράσεις

  • Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη,

    Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη,

    Διακήρυξη Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη,

    Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Α

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Α.με.Α 2016

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Α.με.Α 2016

    Στις 2 & 3 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ο.Α.Κ.Α., το Πανελλήνιο

Καιρός

Ζάκυνθος